Banner
Verhitte discussies

The easiest CMS in the world.

Menu





#Verhitte discussies

Soms voel je je op Mastodon weer helemaal Twatter. Sommige mensen zijn nog steeds niet in staat een discussie te voeren zonder geduld te verliezen of de regels van een fatsoenlijke discussie te beheersen.

Het idee dat de Fediverse daarmee zou verschillen van welk ander medium dan ook is daarmee een bewezen utopie. Het zijn de mensen die het moeten doen. Dat die tot nu toe voornamelijk in de fediverse aanwezig waren deed een andere indruk wekken. De influx van twatter rekent daarmee af.

Verbazen doet me dat niet. Ik heb het allemaal eerder meegemaakt. Usenet, mailinglijsten, andere groepen. Uiteindelijk blijkt de vrijwillige controle te leiden tot onhoudbare toestanden. Het usenet is gewoon doodgebloed daardoor. Mailing lijsten zijn streng gecensureerd. Mail door grote bedrijven overgenomen. Andere sociale media worden door overheden gecontroleerd. We verdienen niet anders.

Op dit moment zet ik me in om de Fediverse van spam te vrijwaren. Met name momenteel nog de paywalls, maar ook bedrijfsmatige spam heb ik al voorbij zien komen. De fediverse is kwetsbaar. Er is geen enkele bescherming tegen spam behalve censuur van instanties. Maar als mensen zonder het te beseffen spammen is er maar een manier om het tegen te gaan. Bewustwording.

Verzet hiertegen is typisch menselijk. Waar bemoei je je mee. Smoesjes. Ontkenning. Tot aan gewoon platte agressie. Blokken, muten en verbaal geweld.

Mensen weigeren in te zien dat ook de Fediverse een milieu heeft en dat het vervuild kan worden. Mensen weigeren in te zien dat een link naar een paywall zijn doel volledig voorbij schiet. Je wilt iemand iets laten zien maar diegene krijgt iets heel anders te zien dan jij wilt. Waarom vind je dat OK?

Ik snap niet wat mensen er toe drijft anderen naar een reclame pagina voor een publicatie te sturen terwijl een kleine waarschuwing volstaat om dat te voorkomen. WAAROM DOE JE DAT?

Uit ervaring weet ik dat het hier niet bij gaat blijven. Naarmate de fediverse groeit zullen bedrijven het steeds interessanter vinden om deel te nemen om hun omzet te laten groeien. De professionele spammers komen eraan. Daar hoeft niemand aan te twijfelen. Nog kunnen we daar met zijn allen wat aan doen. Nu of nooit.







We endorse

Impuls en Woortblind
ADHD Cafe Den Haag Straico AI platform

Archief

GitHub.

Repository