Banner
Pitch expert meeting 13-02-2023

The easiest CMS in the world.

Menu





#Pitch expert meeting 13-02-2023

Gisteren had ik dus een pitch op de Radboud Universiteit in Nijmegen tijdens de expert meeting ADHD. Ik heb die pitch hieronder samengevat in A4 formaat. Een afspraak die we gisteren ook hebben gemaakt. Een idee van mijn kant waarvan ik eigenlijk al weer spijt heb omdat het wel erg summier is voor sommige zaken. Maar vooruit zo blijft een onderzoeksvraag duidelijk en snel leesbaar. Hier volgt hij:

Pitch expertmeeting Radboud Universiteit 13-02-2023

Naar mijn mening wordt er te veel onderzoek gedaan naar ADHD, en te weinig naar het sociale domein waar zich ADHD aan moet conformeren. Hier gaat veel mis zoals ik in de praktijk observeer.

  1. Armoede.

Volwassenen met een lager dan gemiddeld inkomen hebben 8x zo vaak ADHD dan met een hoger dan gemiddeld inkomen. (Nemesis 2 onderzoek) Schuldenproblematiek is groot in deze groep door impulsief handelen met inkomen en onvoldoende inzicht door onoplettendheid. In mijn praktijk als ervaringsdeskundige en begeleider zie ik dat gemeentes hier niet mee om kunnen gaan of veel te laat reageren. Denk aan huurachterstand.

  1. Dakloosheid

Meteen volgend op armoeden en schulden, is natuurlijk de dak en thuislozen problematiek. Er is verbazingwekkend weinig onderzoek naar gedaan. Toch komt ADHD altijd terug als een van de factoren die kan leiden tot dakloosheid, vaak in combinatie met een licht verstandelijke beperking.

  1. Gezondheidszorg.

Naast dat de overheden niet erg goed met ADHD kunnen omgaan, zien we dat ook huisartsen en specialistische zorg als psychiaters te weinig weten om mensen met ADHD goed te behandelen. Je kunt zeggen dat ons systeem (lees zorgverzekeraars) niet goed werkt. Iemand met ADHD comorbiditeit depressie heeft een andere behandeling nodig dan iemand met alleen depressie.

  1. Justitie

Bij justitie maken ze het helemaal bont. Het lijkt er soms op dat het beter is het maar niet over je ADHD te hebben want anders ben je de gebeten hond. Dit geld voor de rechtspraak, alsook voor de boete systemen die bedoeld zijn mensen te corrigeren met een perverse prikkel. Mensen met ADHD worden hierdoor onevenredig vaak gestraft en hebben hier zelfs een benaming voor, ADHD belasting.

  1. Gevangenis

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat met het huidige systeem 25% van de gedetineerden ADHD heeft. Bij iedere andere bevolkingsgroep zouden we over geinstitutionaliseerde discriminatie praten.

##ONDERZOEKSVRAAG

Kunnen we inventariseren hoe het maatschappelijk domein omgaat met ADHD en beschikbare onderzoeken.

Toelichting:

Om als Impuls en Woortblind een maatschappelijke discussie aan te gaan hebben we cijfers nodig. Wat wordt er inmiddels ondernomen naar aanleiding van gepubliceerde onderzoeken. Denk hierbij aan onderzoek onder ambtenaren, artsen, rechterlijke macht en overheid.  Wie weet wat, en doet iets. Kent men de rapporten en onderzoeken?

Update: Politie London gaat screenen op ADHD







We endorse

Impuls en Woortblind
ADHD Cafe Den Haag Straico AI platform

Archief

GitHub.

Repository