Banner
Emotionele response

The easiest CMS in the world.

Menu





#Emotionele response

Emotionele response is soms bij ADHD een dingetje. We dreigen te gefocussed te raken en te emotioneel. Een van mijn leraressen Natalie Wensveen had daar een mooie response op door me te laten reflecteren met een simpele vraag.

En wat doet het nu met je?

Het is sindsdien een van de waardevolste dingen die ik in mijn leven geleerd heb, hoewel ik op dat moment nog tijd nodig had om te ontdekken wat er met me gebeurde. Ik heb het later veel zelf gebruikt en verder uitgebouwd. En dat wil ik hier delen. ##Wat doet het met je.

De belangrijkste vraag. Meer heb je eigenlijk niet nodig. Het lijkt een eenvoudige vraag maar dat is het voor iemand met ADHD zeer zeker niet.

Het begint al met de vraag waneer je jezelf deze vraag moet stellen?

De vraag is bedoeld om te onderzoeken wat je drijft en is vooral van belang als je heftig of emotioneel reageert. Denk daarbij aan de volgende symptomen:

Dit zijn allemaal momenten waarop het goed is je bewust te worden van het antwoord op deze vraag. Het kan je namelijk enorm helpen bij de response. Het is een vorm van introspectie.

##Waarom doet het dat met je?

Na verloop van tijd werd me duidelijk dat die eerste vraag erg sterk was en veel hulp bood. En toch miste er ook iets. Bij introspectie hoort namelijk ook evaluatie.

Evaluatie doe je later dus probeer altijd die eerste vraag op te schrijven zodat je hem later kunt evalueren.

Waarom doet iets je zo handelen of reageren. Wat drijft je, waarom. Je verdiept je zelf kennis en kunt jezelf mogelijk verbeteren.

Qua verbetering heb ik de 3e vraag ontwikkeld die mij door een wijs maar pragmatisch persoon werd aangerijkt. Hij is nogal 'ik' gericht maar daar hebben we het hierover.

##Heb ik dit nodig?

Waarom deze vraag? Hij leidt tot mogelijk akties. Dat is voor mensen met ADHD die moeilijk besluiten kunnen nemen erg belangrijk. In principe is dit een gesloten vraag. Je mag afwegen maar kunt alleen met ja of nee antwoorden.

Het is een power vraag want ja of nee zetten meteen aan tot aktie.

Heb je iets niet nodig, belast het je onnodig dan is het antwoord duidelijk NEE. De aktie is LOSLATEN.

Heb je iets wel nodig en vervult het een behoefte is het antwoord JA en weet je wat je te doen hebt.

##Tot slot

Het is erg complex dit te leren. De eerste stap introspectie wordt vaak onderschat en hulp van een goede coach zoals Natalie kan ik je zeker aanraden.

Ook de laatste stap is een lastige. Vooral loslaten. Voor ADHDers betekend dit vaak voor hen toxische relaties loslaten. Zoiets doet pijn. Maar ik kan je uit ervaring verzekeren dat het uiteindelijk minder pijnlijk is dan aan iets vasthouden dat ook pijnlijk is.

Iets wel nodig hebben kan leiden tot de erkenning dat je fouten hebt genaakt die je corrigeren moet en waar je naar handelen moet. In mijn blog kun je daar voorbeelden van vinden. In januari 2023 een blog met de titel Afscheid.

Ik hoop dat iemand die dit leest hier iets aan heeft.

Blijf de site volgen voor meer tips.







We endorse

Impuls en Woortblind
ADHD Cafe Den Haag Straico AI platform

Archief

GitHub.

Repository